top of page
  • bunny

SEO, SEM, PPC – a marketing egy nagy összetevője

Frissítve: 2022. jún. 17.

SEO, SEM, PPC. A keresőoptimalizálás fontos eleme a honlapok látogatottságának „kezeléséhez”. A keresőoptimalizálásnak több fajtája van, léteznek fizetett hirdetések, de fizetés nélkül is lehet jobb helyezést elérni. A SEO-t az ingyenes helyezésre szokták alkalmazni.


SEO kép

SEO – Search Engine Optimalization

A SEO, a Search Engine Optimalization szavakból áll össze, jelentése keresőmotor optimalizálás, avagy rövidebben keresőoptimalizálás. Célja, hogy egy adott weboldal minél előrébb kerüljön a keresőmotorok (pl. Google, Bing, Yahoo!) találati listáján.

A SEO nem foglalkozik a fizetett találatokkal, vagyis a hirdetésekkel. A Google egyébként a hirdetések mellé odaírja, hogy „Hirdetés”, ezért nem nehéz összekeverni kereséskor. Ami csak SEO-zott (vagy nem SEO-zott), a mellet ez nem szerepel.





A SEO – ahogy egyébként a PPC is – kulcsszavakkal foglalkozik, kulcsszavak segítségével célozza meg a közönséget, azokat, akik keresnek. A Google értelmezi a keresésünket és a szerinte legrelevánsabbakat pakolja legelőre a találati listán. Nyilván más tényezők is számítanak, de a relevancia is nagyban számít.

A weboldalak célja, hogy a releváns, őket kereső személyek keressék meg az oldalukat. Hogy miért fontos mindez? Mert ha nem releváns személyek látogatnak el rá, ha egy SEO-ról szóló honlapot süteménynevekkel célzunk meg, igaz, nagyobb eséllyel ugranak a weboldalunkra unokájuknak krémest és kalácsot sütni kívánó nagymamák, de ők nem pont éppen ezt keresték.

A cél, hogy releváns látogatókat szerezzünk, kulcsszavakkal, mivel akkor sokkal jobb tartós, rendszeres látogatót invitálhatunk a honlapunkra.

Ha most nem is megyünk nagyon komolyan bele ebbe a SEO-dologba, azért remélem segítettem megérteni a SEO fogalmát, jelentését.


PPC – Pay-Per-Click

Hirdetések. Pay-Per-Click, vagyis kattintásonkénti fizetés. Igen, akkor kicsit érdemesebb hirdetni, ha rá is kattintanak. És mivel a hirdetést sokszor inkább tranzakciós céllal készítenek, hogy mondjuk jelentkezzenek egy fizetős SEO tanfolyamra, vegyél meg egy cipőt vagy töltsd le a legújabb játékot (pénzért), ezért hozzácsatolták a Pay szót, ami fizetést jelent. Ezek az online reklámok mellett ott van a „Hirdetés” szó.

A Google-ön például a Google Ads segítségével lehet hirdetni, a Bing-en a Microsoft Advertising-gel, a Yahoo!-n a Yahoo! Native-vel, az Apple-ön pedig az Apple Search Ads-szel.


SEM – Search Engine Marketing

A SEM, vagyis a Search Engine Marketing, magyarul keresőmotor marketing a SEO és a PPC egyvelege, együttese. Minden tevékenykedés – akár PPC (hirdetés), akár SEO – ami a keresőmotorral kapcsolatos úgymond „befolyásolásával” foglalkozik, az beletartozik a SEM-be. Ehhez nincs nagyon mit magyarázni, a lényeg, hogy a SEO és a PPC gyűjtőneve.



Ha értesz kicsit a marketinghez, tudsz weboldalt készíteni vagy akár már van is neked, ajánljuk a CodeBerry SEO tanfolyamát. Jó, ha emellett kicsit tisztában vagy a HTML-lel.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page